Hans de Br
 
 
               

 

ATELIER. NEGENTIG KUNSTENAARSPORTRETTEN door Hans de Bruijn 

De beste ideeën zijn vaak de allersimpelste. In 2007 begon ik aan een serie portretten van toonaangevende Nederlandse kunstenaars – gefotografeerd in hun atelier. Ik wilde de kijker een indringende blik gunnen op al die ruimtes waarin deze kunstenaars zoveel tijd doorbrengen. Uiteindelijk ontstond in 2009 het boek Atelier. Vijftig kunstenaarsportretten. Met portretten van o.a. Armando, Anton Corbijn, Marc Mulders en Erwin Olaf. Hans den Hartog Jager schreef het voorwoord. Het boek werd uitgegeven door 99 Uitgevers/Publishers in Haarlem.  

'Atelier' was een groot succes. Voor mij hield het hier echter niet op: ik had de smaak te pakken en wilde door. Meer ateliers zien, meer interessante kunstenaars ontmoeten en ze vastleggen op die bijzondere, inspirerende plekken. 

Nu, bijna vijf jaar later, is mijn nieuwe serie klaar en vormt het een logisch vervolg op het eerste deel. Met maar liefst negentig nieuwe portretten in sober zwart/wit van schilders, fotografen, beeldhouwers en kunstenaars uit andere disciplines, de meeste uit Nederland en een enkeling uit België.  

De Belgische schilder Michael Borremans voelt zich thuis op de zolder van zijn enorme atelier in Gent. Jan Cremer schildert andere taferelen in het Italiaanse Toscane dan in Amsterdam. Het atelier van Ronald de Bloeme staat precies op de scheiding van het voormalige Oost- en West-Berlijn. Tjebbe Beekman, ook in Berlijn, zit in een voormalig Stasi-gebouw, waar nog niet zo lang geleden afluisterapparatuur stond opgesteld.
Bij Jeroen Krabbé ben ik meerdere keren terug geweest om het werken aan de grote serie schilderijen over zijn grootvader in beeld te brengen. In het hoge noorden werkt Marte Röling tijdens de fotoshoot onverstoorbaar verder – met een mondkapje op tegen het stof. Jeroen Eisinga richt meteen bij aankomst in zijn atelier zijn van een fietspomp gemaakte mitrailleur op mij. Als Philip Akkerman de deur opent, herken ik meteen de bolhoed die hij zo vaak heeft geschilderd. Met Jan Fabre moet ik eerst mee naar de Antwerpse Zoo, voor een onthulling van een van zijn nieuwe werken.
Zo heeft ieder atelierbezoek zijn eigen, bijzondere verhaal. 

Atelier. Negentig Kunstenaarsportretten zal wederom worden uitgegeven door
99 Uitgevers/Publishers
uit Haarlem. De vormgeving is opnieuw in handen van
Mart.
Warmerdam. En, waar ik heel blij mee ben: de inleidende tekst wordt geschreven door Joost Zwagerman

Willen jullie mij helpen mijn droom te realiseren? 

Ga naar voordekunst.nl

Ik hoop dat je mijn project wilt ondersteunen en dat ik je mag ontmoeten bij de boekpresentatie in juni op de KunstRAI in Amsterdam!  

Hartelijke groet, 

Hans de Bruijn.

 

 

 

 

 

 

 

                        Copyright ©Hans de Bruijn 2013